YAGICHO COOKBOOK LABORATORY

YAGICHO COOKBOOK LABORATORY

YAGICHO COOKBOOK LABORATORY

2019年1月より、日本橋北詰めにございます店舗ビル4階にて最上等な日本産の食材を利用した料理教室をはじめます。

お味噌汁や煮物などのシンプルな和食だけでなく、日本食の調理方法を基礎に、世界中の方々にお楽しみいただける本格的なアレンジ料理まで、作る人、食べる人が笑顔になる料理教室を展開しております。

日本で話題となっているユイミコの和菓子教室、和食材を活用したカルフォルニアスタイルのお料理教室など、弊社代表 西山麻実子だけでなく国やお料理のカテゴリを超えた講師陣をお招きし各教室を開催してまいります。

講師紹介

西山 麻実子 西山 麻実子

西山 麻実子

創業元文2(1737)年、東京日本橋にある八木長本店の9代目代表取締役。
日本食の基本、不可欠な「うま味−Umamiを次の世代へ」をモットーに、イベントやテイスティングセミナー、料理教室を開催している。
2014年、経済産業省のクールジャパン事業のロサンゼルスのイベントに参加し、出汁のワークショップを行う。大盛況で終わったイベントは口コミで広がり、その後パリ、ミラノ、ホーチミン、香港等各地で出汁のワークショップを行い好評を博した。和食の土台である出汁の大切さを伝播するため、海外や日本各地の小学校や専門学校、企業などでワークショップや料理教室を開催。栄養専門学校では、非常勤講師を務め、若い人達へ日本食の本質を教えている。

Mamiko Nishiyama

the Ninth-generation President of YAGICHO HONTEN, established in 1737.
She vigorously directs various events,including tasting seminar and cooking classes to convey the concept of “Umami” In 2014, she conducted a dashi workshop in Los Angeles, which was included in Cool Japan program by the Ministry of Economy, Trade and Industry of Japan. It was a major successand the reputation of the workshop spread through word of mouth. Later she held the workshops in many places around the world -Paris, Milan, Ho Chi Minh, Hong Kong, to name a few and all of them were a great success. To promote its importance as a fundamental of Japanese cuisine, she will continue to introduce dashi through workshops and cooking classes in primary schools, professional schools and companies all around Japan and the world.
She also lecturers essence of Washoku (Japanese cuisine) at a nutrition college.

フラビオ パリージ フラビオ パリージ

フラビオ パリージ

1978年イタリア・ウーディネに生まれる。
ベニスで言語学を学ぶ。料理には興味を持ち、ナポリにいる親戚から料理を学び13歳から家族のために料理をしてきた。
インドと日本を旅し、日本料理、特に魚に関する切り方、おろし方、調理方法等を学んでいる。
出汁はとても良いもので使い勝手がいい。イタリアで【Umami】はまだ、知られざる要素であることからイタリア料理に積極的に取り入れて広めていくべきものだと考える。

Flavio Parigi

Born in Udine 1978, lived in Venice studying languages. Always fascinated by cooking, learnt rom my relatives in Napoli and I have been cooking since I was 13, for my family.Traveled in India and Japan, where I am learning Japanese techniques, especially related to fish culture (cutting, preparing, seasoning).
I think dashi is very good and useful for cooking. Umami is still an unknown element in Italy, so I think it should bespread and used in Italian food as well.

大岩 幸代 大岩 幸代

大岩 幸代

東京都出身。カフェを経営している母と、季節の食材や山菜採りが趣味の叔母に育てられ、小さい頃から食への関心が強い。12歳から12年間をアメリカで過ごし、ニューヨークの料理専門学校を卒業。現在は東京をベースに、日本語と英語でアメリカ料理の講師をしています。炭水化物とお肉の印象が強いアメリカ料理ですが、野菜や果物をたっぷり使った料理、お菓子、ベジタリアン&ビーガン料理、地方料理等を紹介しています。

Sachi Oiwa

Sachi was born in Tokyo, and grew up in the United States. She is currently based in Tokyo teaching bilingual (English/Japanese) culinary and baking classes to both adults and kids. Her interest in food and cooking began early and her work today is heavily influenced by her family’s passion for cooking seasonally from scratch. She strives to teach American and Japanese cooking with local seasonal ingredients.

ユイミコ ユイミコ

ユイミコ

小坂歩美・大森慶子の和菓子ユニット。
2005年東京製菓学校卒業したのち、それぞれ和菓子店での勤務を経て、2008年より「ユイミコ」としての活動を開始。
巣鴨にアトリエを構え教室を開催する他、世田谷、青山など各地でも和菓子教室を開催。2015年9月に初のレシピ本「道具なしで始められるかわいい和菓子」(講談社)を出版、また2017年9月には付録付きレシピ本「はじめての和菓子」(講談社)も出版。
敷居が高いと思われがちな和菓子を気軽に楽しんでもらうための活動を広げる。

Yui-Mico

Wagashi Duo
Yui-Mico is a Wagashi Duo of Ayumi Kosaka and Keiko Omori
After the Duo graduated from confectionery school in 2005, they haveworked in different Japanese confectionery shops. Yui-Mico, the duo started to work together in 2008. Yui-Mico has a workshop in Sugamo and organize seminars as well as classes in Setagaya, Aoyama and in their workshop. Yui-Mico has published their first recipe book“Cute Wagashi Making Without Special Utencils” published by Kodansha in September 2015.
Also, “Wagashi for the First Time” was published by Kodansha on September 2017.
Yui-Mico have been promoting that making wagashi confectionery is something you can enjoy casually not as exclusive as people think.

DASHI in 10 MINUTES

DASHI in 10 MINUTES

10分で体験できる日本の出汁の世界。
店頭ではサイフォン出汁が味わえる「DASHI in 10 MINUTES」を常時開催(日英対応可)。
参加者の皆様にはすぐに使える出汁キットをプレゼント。予約も受け付けておリます。
参加費:¥1,000
Pop-up event - DASHI 1n 10 MINUTES -
Catch a glimpse of the world of」apanese dashi in just 10 minutes.
Siphon-brewed dashi tasting event "DASHI in 10 MINUTES" will be held at the store. You can enjoy it anytime during the period (Instructions a『e available in English and Japanese.)
A ready-to-go dash, kit will be given as a novelty. We are taking reservations now.

店舗情報

YAGICHO COOKBOOK LABORATORY

八木長本店

〒103-0022
東京都中央区日本橋室町1丁目7-2八木長ビル
TEL 03-3241-1211 / FAX 03-3241-1213
営業時間10:00- 18:30(土曜日 10:00-20:00)

YAGICHO-HONTEN

1-7-2 NIHONBASHI-MUROMACHI, CHUO-KU TOKYO, JAPAN, 103-0022
PHONE +81-3-3241-1211 / FAX +81-3-3241-1213
10:00~18:30(Sat. 10:00-20:00)

YAGICHO COOKBOOK LABORATORYが
オープン致します。

2019年1月より
本格的な料理教室が始まリます。
We are pleased to announce the opening of YAGICHO COOKBOOK LABORATORY

「YAGICHO COOKBOOK LABORATORY」、
「DASHI in 10 MINUTES」の詳細は
以下よりお問い合わせください。